Sağlık

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR KETEM İLE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

“KOMŞUM MEME KANSERİNDEN DOLAYI MEMELERİNİ ALDIRDI. BU NEDENLE BİLİNÇLENDİRMEK ÖNEMLİ!”

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR KETEM İLE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
15-05-2024 15:50
15-05-2024 15:52
GAZİANTEP


 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde toplumun kansere karşı bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teşhis için kurulan Kanserde Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve şehir genelinde on binlerce Gazi şehirlinin kanser taramasını gerçekleştirdi.  

 

Toplum sağlığı alanında bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılmasını hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın sağlığına yönelik yapılan çalışma ile 113 bin 352 tarama yaptı. KETEM ayrıca uzman ekipleriyle şehrin dört bir yanında yaptığı bilinçlendirme eğitimleriyle 76 bin 219 kişiye eğitim verdi. İl merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı.

 

GAZİANTEP KANSER TARAMA SIRALAMASINDA ÜLKE GENELİNDE 4’ÜNCÜ SIRAYA YÜKSELDİ

 

Gaziantep’te 8 yılda KETEM tarafından yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama sıralamasında 50’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi.  KETEM tarafından başlatılan mobil mamografi aracı uygulamasıyla kırsal mahallelere hizmet veriyor.

 

DEPREM BÖLGESİNDE KURULAN ARAÇLA TARAMALAR SÜRÜYOR

 

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de vatandaşların her alanda ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için oluşturulan konteynır kentlerde ve kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kanser tarama aracında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taraması yapıyor.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, yaptığı açıklamada kanser çalışmaları anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalık. Erken teşhisi çok önemli. Meme kanseri, rahim ağızı kanserini kadınlarda, erkeklerde de kolon kanserini tarıyoruz biz burada” ifadelerini kullandı.

 

YILDIRIM: OLUMSUZ BİR SONUÇ ÇIKTIĞINDA İLGİLİ UZMAN HEKİME YÖNLENDİRİYORUZ

 

Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım yürütülen çalışmayla taramaların sürdüğünü aktararak, “Meme kanseri açısından bir sorun çıktığı zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarası yazılı bir kağıtla nokta atışı bir şekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastaları bekletmiyorlar en önemlisi de bu” diye konuştu. 

 

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

 

Nurdağı’nda yaşan depremzede Fatma Akar, konteynır kent önünde kurulan araçla taramalarını yaptırdığını aktararak, “Komşum meme kanserinden dolayı memelerini aldırdı şu anda evde yatıyor. Ondan bilinçlendirmek önemli bir şey. Bizim durumumuz yok merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.

 

Depremzede Havva Ateş ise hizmetten dolayı mutluluğunu ifade ederek, “Çok güzel memnun oldum. Bütün kadınlara da sağlıkları için tavsiye ederim. Erken teşhis hayat kurtarır demektir” diye aktardı.

HİSARTV 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER